zondag 21 juni 2009

Welke VoIP codec kun je kiezen?

Je hebt voldoende keuze mogelijkheden als je een VoIP codec moet kiezen. Ik bespreek de meeste voorkomende hier even kort.

Je moet met een aantal zaken rekening houden voordat je een definitieve keuze maakt. Het mooie van VoIP is dat SIP een open protocol is. Codecs daarentegen zijn zowel te krijgen in gratis-versies als versies waar je voor moet betalen.

Je moet nakijken of alle apparaten en/of applicates die je inzet wel die codec ondersteunen die jij wilt gebruiken. Zowel je voip telefoon als je pbx zal de gekozen codec moeten aankunnen. Mocht dit niet zo zijn kan het gebeuren dat je centrale eerst het spraakverkeer moet omzetten (transcoderen noemt men dit) naar de codec die de centrale gebruikt. Je snapt natuurlijk dat dit omzetten veel rekenkracht vergt van je systeem. Veel beginnende VoIP \'experts\' maken deze fout waardoor ten onrechten VoIP in het algemeen een slechte reputatie heeft. Het resultaat is dan dat de gesprekken te maken krijgen met korte onderbrekingen, dat klinkt als stotteren. Je wilt voorkomen dat je gebruikers deze nare ervaring meemaken. Volg deze raad op om problemen te voorkomen : Stel overal dezelfde VoIP codec in.

Nu hoor ik je denken waarom er dan gratis codecs bestaan maar ook waarvoor je moet betalen. Dit is eenvoudig te verklaren. Mocht je ook andere pagina\'s van deze site hebben nagelezen kon je al dat de conclusie trekken dat bandbreedte een belangrijk gegeven zij bij implementaties van VoIP. Hoeveel bandbreedte je beschikbaar hebt hoe meer je aankunt. Dit kunnen binnenkomende of uitgaande gesprekken zijn maar ook bellers die in de wachtrij staan of doorschakelingen. Je kunt meer bandbreedte krijgen door een \'duurdere\' verbinding af te nemen bij je provider. Je kunt ook ruimte besparen door compressie toe te passen. Codecs die je moet betalen om te mogen gebruiken bieden veelal compressie als voordeel. Betere compressie zal ervoor zorgen dat je minder capaciteit nodig hebt op je huidige verbinding zodat je geen investering hoeft te doen in een snellere verbinding. Misschien kun je wel niet sneller, zat je al aan het limiet van je internet provider. Gelukkig kun je dan met de keuze van een goede codec toch nog je capaciteit verhogen.

De meest voorkomende voip codec die je zult tegenkomen is G.711. Er bestaan 2 varianten, namelijk de A en de B. De A komt veel voor in Europa terwijl de B vooral in Japan en USA worden toegepast. G.711 verbruikt ongeveer 128 kbps per \'gesprek\'. De gesprekken zijn kwalitatief hoog.

Een bekende commerciƫle codec is G.729. Door de compressie is maar 36 kbps per gesprek nodig . De gratis GSM codec is geliefd doordat deze codec geen hoge belasting heeft op het verkeer door de kleine bandbreedte die maar nodig is.

Kijk dus goed na welke codecs je kunt en wilt gebruiken.




Een goede VoIP codec vinden vinden is cruciaal voor het goed laten functioneren voor jouw VoIP systeem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten